navigator

home archive gallery contact login

no copy

Friday, April 6, 2012

Baju adik bertahi lalat!!

Ni memang salah satu masalah yang membelenggu aku. Baju-baju Suri ada yang dah bertahi lalat kat belah atas-atas baju. Maybe sebab kene air liur atau makanan die and aku pun lambat basuh. So rasa sayang pulak kan. Nampak buruk sikit la. Baju-baju tu kebanyakannye baju die dah lama, masa die 3-6 mnth punye. Sebabkan die muat lagi, aku still pakaikan aje..Jimat katenye..Hehehe.Penat pikir camne la nak ilangkan kesan tahi lalat ni. Last2 aku pi tye la kat En G kan..sapa lg ye tak..Heheh.Dan inilah jawapannye :

"Pakaian yang bertahi lalat memang sukar untuk dibersihkan dengan sabun atau detergen pencuci pakaian. Jangan putus asa. Sebelum anda buang pakaian tersebut, cuba dulu petua ini.



Campurkan secawan cuka dengan setengah baldi air. Rendam pakaian yang bertahi lalat kedalam air cuka tersebut semalaman. Keesokannya cuci dengan sabun atau detergen seperti biasa dan jemur hingga kering."


Sumber aku dapat dari sini.
Ada ke sapa2 penah cuba petua ni ye..Balik nnti aku nak try jugak la. Kalau hasilnye memberangsangkan, aku akan gitau ye.. =)

2 comments:

makcik rokiah said...

klu org besar rendam ngn clorox je ek...
so ape hasilnye? bole ilang?

NettoAsh said...

Tak berjaya la makcik.aku letak sikit je, takut masam baju tu
tp masih ada tahi lalatnye. nak buang je rasa baju2 tu.huhu