navigator

home archive gallery contact login

no copy

Wednesday, July 11, 2012

Misi Renovasi Teratak Kami : Bab Langsir

Lutut aku ni tak surut2 pulak sakitnya..Tensen lg sebab aktiviti harian memerlukan aku naik turun tangga. Selama beberapa minggu ni memang aku bertahan je lah sebab malas nak pi jmpe dokter. At last semalam aku pi la jugak klinik sebab pagi2 dah tersepak kaki sofa & rasa makin sakit pulak lutut ni. Mcam org tua dah kan. So dapatla ubat & MC. Tgk total bil rawatan cecah la RM97. Makk aii mahalnye harga ubat ni. 3 je bendenye pun. Nasib baik la ada insuran company cover. Kalau cash duit aku mmg sanggup lg la aku menahan sakit ni ha. Dah la pokai skang ni. Huhu

Bile dah dapat MC..dah makan ubat..apalagi rasa macam sihat la kan. Haha. Trus aku ajak asben settlekan hal rumah (kebetulan asben malas keje..hihi). Mula-mula kami pi sergah ke kedai hardware. Masa tu baru nak masuk kul 10pg. Kedai pun baru nak bukak. Kami beli la peralatan kebersihan rumah seperti penyapu, tong sampah,baldi, mop dsb. Di samping tu kami juga selamat membeli rail utk langsir & alatan keselamatan iaitu Solex. Kat situ jek dah abes RM500 ye tuan puan. Huhu. Harga railing yang die jual tu dikire RM2.50 sekaki. So total utk 1 umah = RM135. Ok jgak la..sebab ada tingkap yg kami buat double railing. Harga di Semenyih kami survey dalam RM3.00 sekaki. Dpatla jimat sikit ye tak.. :) Tp lepas tu berposak-posak la dalam kete nak masukkan rail yang panjang (utk sliding door). Sampai je Semenyih..trus angkat kasi campak dalam rumah. Wak tu mesti pk.."haa..ni rail campak aku suh buat le tu.." Hahahha..Ya Ampun wak...takde sape lg kami nak harapkan lg ni... ;p Bukan tu aje..tp kami sempat lg campak besi penyidai baju tu mintak tlg wak ni pasangkan kat dinding depan rumah..Baik die ni..tak mintak upah pun pasang itu ini..semua die ok kan aje.. :)

Sempat la snap gamba pintu & pagar yang baru di cat. Warna pintu bilik ni name code die Sakura (Nippon Paint). 

 Pintu bilik air

 Pintu bilik. Semua pintu sama je kaler. Senang citer

Ni ler catnye

Pintu ni pun baru cat. Pilih gray cerah sama ngan tema asal rumah 

Pagar cat putih. Dilema nak cat belah tepi sebab belum mintak persetujuan jiran lg

Lepas sesi melawat tapak rumah, kami menuju ke Mines. Hajat hati nak tengok-tengok kain kat Tewah. Kawan-kawan yang ada pengalaman menempah langsir kat situ semua bg komen positif. Sampai sana dalam pukul 2ptg. Mula-mula pening jugak yg pilih sebab dah tgk banyak-banyak kaler kan..tp lepas tu..ada sorang salesperson datang intertain kami..mmg surperb la minah ni sebab cekal layan kerenah kami..siap sorong sana sini gulungan kain tu sebab nak cari yang kain matching. Yang besh nye jugak ialah die akan bg quotation kat kite dulu sebelum kite setuju nak tempah. Banyak jugak advise die bg supaya kite tak tersilap kiraan. 

 Pembaris recycle..Hehe

Ni le kain kami pilih..tgu je lah camne hasilnye nnti eh

Sayang saya ni :)

Untuk dapur saya beli yang roller blind ready made saje. Murah n simple. Dah pasang nnti aku tepek. Sebenonya yang ni bukan pilihan pertama kami. Tp redho sajelah bile dah takde pilihan lain..asalkan tak basah bile tepercik air ye tak..

Babah la tukang bawaknye. Pasang confirm suh wak la kan..Hihi

p/s : Alhamdulillah segalanya dipermudahkan. Tak amik masa yang lama pun utk proses membeli & menempah langsir ni. Berkat doa ye tak..abg? hehehe

8 comments:

Bonesoup said...

iyerr.. aminnn dipermudahkan urusan :)

eT said...

kami pon ngah giat nk wat langsir nih...

NettoAsh said...

ET pandai kan jahit sendri?jimat dah kat situ kan. Kite tak reti la,macam nak belajar je..Huhu

TinKerBieNe said...

hi..nak tanya..berapa range harga blinds kt tewah tu ye?

TinKerBieNe said...

hi..nak tanya..berapa range harga blinds kt tewah tu ye?

NettoAsh said...

Miss Tinkerbiene..saya tak berapa ingat harganya..tp takde la mahal sangat.tak sampai RM100 pun.Rasa dalam RM50 ade kot..

TEJ Hardware said...

Kami menyediakan servis memasang rail langsir
Hubungi
TEJ Hardware
03-89252472 / 06-7921370

http://tejhardware.com

Anonymous said...

Salam..nk tny..rail yg pnjg dlm 10kaki tu muat ke klu nk bwa dlm kete persona or myvi?