navigator

home archive gallery contact login

no copy

Thursday, February 16, 2012

Rawatan Akar Gigi


Dari carian Mr G. Klik sini utk lanjutan info.


Rawatan salur akar (rawatan endodontik) merupakan salah satu rawatan pilihan bagi gigi yang telah dijangkiti atau rosak atau mati agar gigi tersebut tidak dicabut dan boleh terus kekal berfungsi di dalam mulut.


Apakah ciri-ciri gigi yang memerlukan rawatan salur akar?  • Gigi yang rosak teruk atau mempunyai tampalan yang besar hingga melibatkan lapisan pulpa.
  • Gigi yang telah mati.

Kenapa rawatan salur akar perlu dilakukan?


Rawatan salur akar dilakukan supaya gigi yang rosak itu tidak dicabut yang mana akan dapat mengekalkan gigitan dan fungsi gigi.


Prosedur

Rawatan ini mungkin memerlukan satu hingga dua atau lebih temujanji.
Salur akar (kanal) gigi akan dibersihkan terlebih dahulu dengan
menggunakan peralatan dan ubatan sebelum ianya ditutup.


Info dipetik dari siniAl kisah disebalik pencarian aku ni sebabnya aku da disarankan oleh doc untuk membuat rawatan ni memandangkan ada la sebatang gigi aku ni da teruk lubangnya. Doc ada advise untuk aku cabut je gigi ni TETAPI masalahnye gigi ni tak sakit langsung. Aku serbey2 tgk kos rawatan untuk buat treatment ni pun agak mahal jugak. Kene jugak tgu bajet cukup, baru leh pi buat. Yang aku diberitahu tadi, klinik gigi kerajaan takde menyediakan service ni..so nak tak nak mmg la kene pi private kan..Ermm mesti sakit kan..Huhu
Takpela, tutup citer dulu. Dah buat nnti2 baru leh citer pengalaman sendri.Tata

** Harap2nya tampalan ni kekal la lama sket..Puh puh~~


No comments: