navigator

home archive gallery contact login

no copy

Wednesday, May 30, 2012

Misi Renovasi Teratak Kami [Part 1]

Last weekend adalah hari yang sangat memenatkan aku n husband. Pagi sabtu lg kami dah keluar awal dari rumah untuk cuba memenuhi list aktiviti yg kami dah plan. Antaranya ialah :

Pertama : Mendapatkan quotation dan khidmat nasihat dari company Kitchen Kabinet yg kami dah target dari awal. Artak @ Intech Kitchen Design ni ada sorang kawan blogger yg suggestkan. Ayu nama kawan baru aku ni..perasan kan dah jadi kawan..Heheh..Kebetulan Ayu pun bakal menjadi jiran.Apa salahnya share info kan..Ayu..Sharing is caring.. =) Alhamdulillah segala urusan dipermudahkan. Pada asalnya (26/5/2012) kami da agree dengan plan A; iaitu membuat KC dengan design I shape sahaja. Husband pun da siap2 bayar 30% dari harga total KC termasuk dengan konkrit table top. Staff yang intertain kami tu namanya Jasper. Dia tersangatla peramah dan bersabar dgn kerenah kami yg nak itu ini kan..Harga yg die bg pun mmg berbaloi. Ada FOC lagi. I like! 

Cenggini la material yg kami pilih.Tp kaler lain la


Asalnya nak yang camni.Tp di luar kemampuan la pulok


Selekeh la umi ko ni..Huhu

Okey Cik Suri..sila tolong kirakan ye berapa banyak poket babah rabak arini..Haha

"Akak tukang sign je ye Jasper, yg kua duit tuu ha abg yang buncit tu..Kekeke" (sory syg..muah..thanks tau manyak2)

Kedua : Mendapatkan quotation utk kerja-kerja renovate dapur kami yang sekangkang kera tu..Hihi. Sebanyak 3 quotation yg berbeza-beza kami dapat. Insya-Allah kami try sebaik mungkin utk select kontraktor2 ni. Risau jugak kan..sebab ada je antara pemilik-pemilik rumah baru ni tertipu dengan kontraktor. Ada kes yang lari la..rumah tak siap la..Aduh..mintak dijauhkan la ye..

Ketiga : Kelmarin (28/5/2012) iaitu Isnin kami laki bini dah mengambil EL. Kami ke MPKJ untuk membuat surat kebenaran utk renovation rumah. Aduhai penatnya sepanjang hari terkejar sana sini. Maklumla semua dokumen tak lengkap.CF pun kami takde dalam simpanan. Terpaksa la ke office pemaju perumahan di Beranang dulu untuk amik CF, pergi membuat fotocopy SnP, dan pelbagai lg la dokumen yang diperlukan. Alhamdulillah semua urusan selesai.By 4.30ptg kami receive surat kelulusan tu. Husband la org paling lega sebab agak leceh kan proses tu. Seharian tuu nak settlekan..

 Gamba depan-belakang harus ada bersama borang permohonan kelulusan renovation

Kene book tong sisa buangan renovation dulu. Resit ini harus dilampir bersama

Duit cagaran pun harus didahulukan.Tgk tu RM500..Huhu

Waiting and waiting

Muka abg yang dah kepenatan naik turun utk proses pembayaran (Submit form tempat lain, bayar kene turun bawah)

 Hehehe..muka umi ada jerawat batu (first time kene ni.cett)

 Yay.Dah settle


Selesai urusan di MPKJ, kami pantas ke Artak Design. Tujuan : untuk design semula KC kami. Ni semua gara2 husband nak extend dapur. Bila dah jadi kes macamni..so duit pun kne la extend jugak kan kan..Huhu.Lama jugak la diskas pasal design tu. So skang dari I-shape dah jadi L-shape pulak. Harga pun da up lg 1k.Kami tambah lg lemari seketul utk Master bedroom. Banker kata ok..aku angguk je la jugak kan.. =) Komen aku pasal company ni mmg terbaik la. Dari segi layanan dan advise mmg aku salute. Depa ni senyum je walaupun kite banyak kerenah. Die akan ikut bajet kite..,kalau kite tak setuju pun depa tak paksa. So far, tgk feedback dari org lain pun ok je servis diorang. Harap2 nya ok la utk rumah aku jugak nnti =)

Banyak lg keje nak buat lepas ni. Kipas dah beli kat HOL(House of Lighting Puchong). Nnti kene pi lagi untuk cari lampu pulak. Update len kali ya.

3 comments:

My Wonderful World said...

ni yg tk sabau nk p beraya umah acik net ni...:)

NettoAsh said...

Haha.hopefully siap la sebelum raya kan..tp instinct org rasa lepas raya baru leh masuk. Tgu house warming ye nnti org jemput =)

iza sara said...

Salam..akak blogwalking ttg intechkitchen..best juga blog ni..salam pkenaln dati kak iza..